Kur paliek GB uz iPhone?


Pēdējā laikā esmu dzirdējis daudz visādu negatīvu runu par iPhone modeļiem ar 16GB(un ir vēl tādi iPhone modeļi ar 8GB) atmiņu, šo iPhone īpašnieki aptuveni pēc pusgada/gada sāk žēloties, ka viņiem maz vietas(protams, ka maz vietas, kā vispār var lietot iPhone ar 8GB/16GB, to es parasti vienmēr padomāju izdzirdot žēlošanas par nepietiekamu atmiņas daudzumu).  Nelaime ir tur, ka iPhone ar divreiz lielāku atmiņas daudzumu bieži vien maksā par 100 euro dārgāk, kurus daudziem žēl ir adot par papildus atmiņu.
Par spīti manai neizpratnei par to kā var lietot viedtelefonu ar 16GB(vai 8GB) atmiņu, atradās cilvēki, kuriem paliek pat 2-4GB brīvi un viņi atklāja savus noslēpumus/metodiku, ka to panākt. Bet sāksim ar to, kā kur meklēt pazudušos gigabaitus - atveram Settings App - General - Usage. Un tagad parādās rinda ar aplikācijām un to izmēru uzspiežot uz aplikācijas var paskatīties, cik aplikācija pati aizņem vietas un cik aizņem viņas saturs.
Jā jums patīk daudz filmēt un fotografēt, tad ik pa laikam būtu labi iztīrīt Photos aplikāciju un iespējams atslēgt Photo Stream(nepilnībā, bet tikai automātisku uzņemto bilžu augšupielādi iCloudā), ka var redzēt attēlā augšā, man tur 557MB(0,5GB) ir aizņemti - reāli tie Camera Roll bilžu dublikāti. Jā tomēr gribas, lai bildes augšupielādējas kāda mākoņservisā, tad mākoņservisu aplikācijas piedāvā automātisku bilžu augšupielādi, neglabājot dublikātus aplikācijās, piem. daudzi izmanto DropBox mākoņservisu. Parasti tādi makoņservisi vēl uzdāvina papildu gigabaitu vietas.
Messages, jā esat aktīvs iMessages lietotājs un patīk sūtīt bildītes ik pa laikam derētu padzēst vēstules, man pusgada laikā ir 620MB(0,6GB), aizņemti un neesmu tas aktīvākais bilžu sūtītais, bet piemēram mana mamma gada laikā, kopš lieto iPhone ir sakrājusi pāri 3GB! Darba specifikas dēļ viņa bieži sūta bildes. Jā lietojāt kādu citu saziņas aplikāciju piemērams WhatsApp, tad to arī derētu patīrīt.
Kā izrādās Safari arī prot nograuzt lielu atmiņas kumosu no iPhone, ka var redzēt attēlā, tad tas notiek tikai tad, ja esat aktīvs "Reading List" izmantotājs, es tāds esmu, jo regulāri no twittera sametu tur linkus, kurus pēc tam lasu uz sava iPad vai kāda cita ābola gadžeta. Līdz ar to "Offline Reading List" man ir atgrauzusi 402MB(0,4GB).



Ik pa laikam dažas aplikācijas saglabā kaut kādus failus sevī, piemēram FaceBook aplikācija neuzkrītojoši ir nograuzusi 200MB(0,2GB), kā var tos 0,2GB dabūt atpakaļ? Vienkārši izdžēšot aplikāciju un no jauna instalējot, to var piemēram darīt reiz pusgadā vai gadā atkarīgi cik bieži lietojat FaceBook un cik kritiski ir tie megabaiti(MB).
Ar Instagram ir līdzīgi, aktīvo bildīšu un video skatītājiem arī ik pa laikam vajadzētu izdzēst aplikāciju un lejupielādēt pa jaunam, lai iztīrītos aplikācijas kešatmiņa(kura ik palaikam saglabā sevī visādus sīkus datus, lai ik reiz atverot aplikāciju vai biežāk izmantots failus nevajadzētu viņus lejupielādēt pa jaunam, jā neesat aktīvs vecu bilžu/video lūrētājs, tad jums praksē vienkārši tiek nelietderīgi aizņemta atmiņa).
Twitter aplikācijas arī mēdz sevi kaut ko saglabāt, esmu aktīvs twittera lietotājs un Tweetbot ir labākā twitter klienta aplikācija. Kā var redzēt attēlā, aplikācija divu mēnešu laikā ir saglabājusi kešatmiņā 238MB(0,2GB). Pēc kāda gada tur varētu būt noteikti pāri 0,5GB, kas kādam lietotājam varētu būt labs arguments izdzēst aplikāciju un lejupielādēt viņu pa jaunam.
Epast arī mēdz nokosties no iPhone atmiņas, te gan var ierobežot epastu daudzumu Mail aplikācijā un noteikt cik ilgi uzglabāt epastus aplikācijā.

Un jā ir plānots izmantot kādu offline navigāciju, tad lūk piemērs, Navigon Eiropas karte aizņemt 2,5GB(44 valstis), bet te ir maziņš knifiņš, Navigon aplikācija, ļauj katras valsts karti lejupielādēt atsevišķi, rezultātā, jā plānojat doties tikai līdz Vācijai no Latvijas, tad jums vajag tikai Latvijas, Lietuvas, Polijas un Vācijas kartes kopā tas ir 0,4GB(ietaupām 2,1GB).

Protams vēl var daudz brīvus gigabaitus iegūt, piemēram neglabājot mūziku iPhone, bet klausīties viņu caur mūzikas strīmošanas servisiem, piemēram Spotify, iTunes Radio vai stīmot mūziku no savas iTunes Match bibliotēkas. Neglābāt spēlēs, kuras nespēlējat,  jo mūsdienu iOS spēļu hīti aizņem pāri 1GB, piemēram Grand Theft Auto: San Andreas, aizņem 1,9GB, bet Real Racing 3 aizņem 1,5GB.
Pats es lietoju iPhone 5 64GB vai man vietas pietiek? It kā jau jā, bet ir bijis kā arī man ir pilna atmiņa! Kā tas ir iespējams ar 64GB? Gluži vienkārši, es uz iPhone vienu laiku glabāju HD/FullHD seriālus/filmas, lai skatītos uz Apple TV. Viena epizode aizņem virs 1GB, bet filma vismaz sākot no 4GB līdz 20GB. Tā kā aizņemt atmiņu nav problēma. Praksē skatīties no iPhone filmas uz Apple TV izrādījās maigi sakot slikta ideja, ikreiz kad kāds zvanīja filma apstājas, pat tad kad zvana signāls ir nogriezts uz klusumu vai tiek ignorēts.
P.s. Atcerēties pērkot iPhone vai iPad vienalgā cik lielu atmiņu, rēķinaties, ka praksē tur nebūs tik cik ir pierakstīts pie modeļa nosaukuma. Piemēram iPhone ar 16GB, praksē piedāvā brīvu atmiņu virs 14GB; 32GB modeļiem ir ap 28GB, bet 64GB patiesībā ir 57,15GB un iPad ar 128GB ir patiesībā 115,5 GB. Tas ir saistīts kilobaitu uz gigabaitu pārrēķinu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru