Cietais disks un USB hub dāvanā - Seagate Backup Plus Hub


Ar kompānijas Seagate produkciju esmu pazīstams jau kādu laiku(es pat teiku labu laiku), jo līdz pat šodienai man kalpo viņu izlaistais viens no interesantākajiem ārējo cieto disku modeļiem Thunderbolt ēras sākumā – ar ko viņš bija tik interesants, jautāsies – ar to kā viņš bija modulārs – viņu var sadalīt divās daļās cieto disku ar korpusu un USB 3.0 Sata dokstacijā. Bet kāds sakars ar Thunderbolt jautāsiet?

Tālajā 2011-2012.gadā varēja nopirkt no Seagate atsevišķi pirmās paaudzes Thunderbolt Sata dokstaciju, tam ārējām cietajam diskam un iegūt uz pirmajiem Mac Thundebolt datoriem pa visam citu ātrumu no ārējā cietā diska. Atgādināšu, ka pirmie Mac Thunderbolt datori iznāca 2011.gadā un viņiem toreiz vēl nebija USB 3.0, bet tikai USB 2.0. Un kāda bija sāpe izmantot ārējos cietos diskus caur USB 2.0 ar maksimālo ātrumu 35MB/s, kad to pašu ārējo cieto disku pieslēdzot pie datora ar USB 3.0 varēja jau sasniegt 180-220MB/s. Tāpēc arī Seagate izlaida paplašinājumu priekš tā laika ārējā cietā diska, lai varētu viņu slēgt pie Thunderbolt porta. Toreiz tā bija revolūcija – teorētiski tā varēja līdz pat sešiem tādiem ārējiem cietajiem diskiem slēgt ķēdē caur Thunderbolt.

Tagad viss ir savādāk – kopš 2012.gada Apple sāka Mac datorus aprīkot ar USB 3.0, iznāca vairākas Thunderbolt dokstacijas ar USB 3.0 portiem - man arī tāda bija. Un arī ārējo cieto disku apjomi ir pieauguši, bet ir kaut kas arī palicis nemainīgs – Seagate turpina izlaist interesantus produktus arī šodien.
 
Seagate Backup Plus Hub – manā īpašumā jau ir divi tādi, vienam gads, otram divi gadi – pieļauju domu, ka tuvākajā nākotnē man būs vēl tāds, tikai varbūt - nu labi noteikti ar lielāku ietilpību. Izmērā ziņa korpuss nav liels – 118mm x 41mm x 198.1mm 1.06 kg jeb aptuveni video kasetes lielumā, ja tu esi tik vecs un atceries tās.
 
Bet laikam šinī gadījuma fiziskam izmēram nav tik liela nozīme, ka tam, ko viņš var piedāvāt, bet piedāvāt viņam ir ko! Ietilpība ir no 4TB – 14TB, manā gadījumā ir divi modeļi pa 6TB, jo uz to brīdi cenas attiecibā pret terabaitu - viss izdevīgāks bija 6TB modelis (skopais latvietis).


Tas protams viss ir forši, bet lielākā fiška, ir tur – ka ir iebūvēts USB 3.0 hub – veselas divas USB-A 3.0 mammas. Un jā, tur nav nogriezts ātrums – esmu testējis ar savu ārējo SSD disku caur USB 3.0 un viņš gluži tik pat ātri darbojas, ka caur Caldigit TS3 Plus Thunderbolt dokstaciju, ka pa taisno pie datora ar 420-440 MB/s ātrumu. Kas tur tāds īpašs ne? Tā kā mana dzīve ir saistīta ar video, video faili aizņem ļoti daudz un vajag ļoti daudz ārējo cieto disku, tad katrs USB ports ir no svara, arī šoreiz, ka ar TS3 Plus Thunderbolt dokstaciju – pielietojot matemātiku var ļoti produktīvi saslēgt dažāda veida perifēriju. Skatāmies – SSD pierādīja, ka ne vads, ne hubs nav ierobežots, līdz ar to mēs varam cerēt uz 440 MB/ ātru datu kanālu.
Kā rāda Blackmagic tests, tad ātrums lasīšanai un rakstīšanai ir aptuveni 180 MB/s, līdz ar to mēs varam droši pieslēgt pie šī ārējā cietā diska vēl vienu tādu pašu ārējo cieto disku un izmantot viņus vienlaicīgi nezaudējot maksimālo ātrumu, bet tā kā parasti, tiek veiktas vairākas darbības un reti, kad cietie diski darbojās ar pilnu maksimālo ātrumu, tāpēc iegādājoties tādu ārējo cietos disku pie viņa vēl klāt var pieslēgt vēl divus līdzīgus ārējos cietos diskus. Rezultātā pie viena datora USB porta var uzreiz pieslēgt vismaz trīs ārējos cietos diskus. Kādam varbūt šis Seagate Backup Plus Hub vispār var aizvietot dokstaciju.
 
 

Real Life - Viss iepriekšminētais izklausās skaisti, bet kā ir dzīvē? Dzīve ir tāda, ja Seagate Backup Plus Hub ir atvienots no datora, tad hub’s vairs nebaro pieslēgtās ierīces, piemēram, neuzlādē telefonu. Vidēji ātrums ir ap 150MB/s, pie daudz pieprasījumiem(piemēram kopējot un ierakstot dažādus failus no dažādiem avotiem - cietajiem diskiem/atmiņas kartēm/telefona utt) ātrums var nokristies līdz 70MB/s, bet ne zemāk, parasti ir vismaz 120MB/s – maksimāli ir bijis 220MB/s, pie tam gan lasīšanā, gan rakstīšanā.
*Blackmagic testa rezultāti ir veikti trīs minušu garumā rakstot un nolasot 5GB – cietajā diskā uz testa brīdi bija 290GB brīvas atmiņas no 6TB.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru