Kas jā zin, pirms pērc lietotu Mac.



Nesen konsultējot draugu par lietota Apple MacBook Pro iegādi, ienāca galvā ideja, ka varētu arī plašāk padalīties ar saviem padomiem, par to kā viss drošāk nopirkt lietotu Mac datoru. Lielāka daļā padomu noderēs arī pērkot iMac vai mac mini, bet tomēr es koncentrēšos vairāk uz Apple portatīvajiem datoriem MacBook Pro un MacBook Air.
1. Ar ko būtu jāsāk, ir jāatrod Mac'a sērijas numurs uz korpusa - MacBook Air/Pro, tas atrodas uz apakšējā vāka pie eņģēm(iMac gadījuma tas ir uz alumīnija kājas, bet Mac Mini uz korpusa, apakšā). Kad numurs ir atrast, tad to vajag salīdzināt ar to kurš tiek attēlots sistēmā. Jāuzspiež uz ābola -> About This Mac -> un tur būs redzama par Mac pamata informācija, kāds modelis, kāds procesors, kād operatīvā atmiņa(RAM), kāda video karte, sērijas numurs un kāda operētājsistēma. Sērijas numuru vajadzētu pārbaudīt divās mājaslapās, pirmā ir Macforums.lv, sadaļā "Nepērc Zagtu Mac!", jā tur neuzradās pēc pazīmēm vai pēc sērijas numura dotais eksemplārs, tad pastāv iespējā, ka vismaz foruma biedram viņš nav nozagts. 
Otra vietā, kur būtu jāpārbauda sērijas numurs ir Apple.com sadaļā veltītai garantijai, jā Mac's ir samēra svaigs, tad te var atrast informāciju līdz kuram laikam viņam ir garantija - parasti visai Apple tehnikai ir viena gada garantija  līdz ar to zinot garantijas beigu termiņu var viegli uzzināt, cik vecs ir Mac's.
2. Jā tik tālu viss bija kārtībā, tad vajag pārbadīt vai Mac'ā nav aktivizēt funkcija "Find My Mac", to var atrast ieejot ābols -> System Preferences -> iCloud. Jā šī funkcija ir aktivizēta, tad ir jāpalūdz pārdēvējam šo funkciju deaktivizēt, pretējā gadījumā, tas kurš ir aktivizējis šo funkciju var jebkurā brīdi nobloķēt šo Mac'u vai attālināti izdzēst visu informāciju no viņa. Jā pārdēvējis mēģinās jums iestāstīt, ka uzliks svaigu operētājsistēmu un funkcija pazudīs pati, neticiet viņām - pārliecināties, ka viņš viņu ir deaktivizējis. Mac'us, tā pat kā iPhone/iPad/iPod Touch ar iOS7 var nobloķēt attālināti, tā kā bez iepriekšējā saimnieka Apple ID ievades nevarēs izmantot šo Mac' u, jo tiek bloķets pēc centrālā procesora numura, praksē tik līdz Mac's tiks pie interneta viņš uzreiz nobloķēsies.
3. Pārbaudiet vai viss strādā sākot ar austiņām paredzētu ligzdu, beidzot ar webkameru(jā tāda ir). Neesiet slinki, pārbaudiet vai visi USB porti strādā(paņemiet kaut vai telefona USB vadu līdz, lai pārliecināts, ka porti spēj uzlādēt jūsu telefonu), vai klaviatūrai nekrīt ārā taustiņi, vai taustiņi uz klaviatūras spiežas viegli(Mac'iem skaitās pašas labākās klaviatūras). Vai Trackpad strādā korekti - neķeras, žesti darbojas(jā nezināt kādi žesti ir, paprasiet, lai pārdevējs parādā).
4. Pārbaudiet vēlreiz korpusu, vai nav nekādu defektu - buktes, plaisas, ielocījumi.
5. Padomājiet vēlreiz vai jums vajag lietotu Mac'u, varbūt tomēr jūs varat atļauties nopirkt jaunu?

P.s. Neaizmirstiet pērkot lietotu Mac'u no pārdevēja dabūt kaut kādu dokumentu, kas varētu pierādīt kā jūs esat īpašnieks, nevis zaglis. Tā var būt pavadzīme(kuru pirmais īpašnieks saņēma pērkot šo Mac'u) vai vecs garantijas talons, vai vismaz oriģināls iepakojums(uz kura ir saglabājusies uzlīme ar sērijas numuru), bet galvenais, lai tur būtu rakstīts sērijas numurs vai IMEI. Veiksmi jums.

Stay tuned!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru