Apple un Beats


Nesen ziņu resursi izplatīja baumas, ka Apple ir iegādājusies kompāniju Beats(tā kura izplata meinstrīma austiņas ar sarkanu "b" burtu) par 3.2 miljardiem ASV dolāru. Jā jau par to visi raksta, tad kāpēc tās ir baumas? Vienkārši neviena no abām pusēm Apple un Beats nav to apstiprinājuši. Bet analītiķi jau ne tikai pajokot paspēja par to kā Tims Kuks(Apple CEO) paprasīja, lai viņam nopērk Beats austiņas un kād viņam jautāja kādas - viņš, atbildēja - visas. Bet arī paspēja atkal apglabāt Apple, jo jā reiz Apple ir nopirkusi tik atpazīstamu brendu, tad kompānijai iet ļoti slikti(pēc finanšu atskaitēm gan tā neizskatās) un gals ir tuvu.

Bet manuprāt viss nav tik vienkārši un atskatoties kompānijas pagātnē var daudz paralēls vilkt ar to ko Apple var iesākt ar Beats. Kaut vai varam aizceļot uz pirmsākumiem.

1979.gadā Apple investēja 1 miljonu dolāru savu akciju apmaiņā pret piekļuvi pie Xerox PARC izstrādātiem prototipiem un tehnoloģijām. Togad Stīvs Džobs ieraudzīja datoru nākotnes standartus uz vairākiem desmit gadiem (desktopa un dator peles prototipus). Mūsdienas šīs notikums ir apveltīts ar kaudzi mītu - sākot ar to ka Apple nokopēja Xerox idejas un beidzot ar to kā Apple apzaga Xerox. Patiesība ir nedaudz savādāka, kā jau es iepriekš minēju Apple samaksāja 1 miljonu ASV dolāru(ar savām akcijām), lai piekļūtu pie prototipiem, bet tas kas vēlāk parādījās Apple datoros bija pilnība izstrādāts no nulles un izmantoja pa visam citas tehnoloģijas, kuru nemaz nebija Xerox puišiem un meitenēm. Tā kā Apple neko nav zagusi, bet tikai iepirkusi. 

1996.gadā Apple iegādājās NEXT kompāniju kopā ar Stīvu Džobsu(tiem kuri nezin, Džobs bija savu laik izstums no Apple vadības un viņš savāca pāris uzticīgus sev inženierus un dibināju jaunu dator kompāniju NEXT). Bet 1996.gadā, kad Apple bija atlicis pusgads līdz bankrotam, tika iegādāts NEXT ar visu Džubsu, kurš tobrīd darbojas datorprogrammatūras biznesā un bija izstrādāja jaunu operētājsistēma uz UNIX bāzes. Pēc pieciem gadiem tika prezentēta Mac OS X 10.0.

2000.gadā tika iegādāts SoundJam MP mūzikas atskaņotājs priekš Mac OS, pēc gada viņš pārtapa par iTunes. Un gadiem ejot ap iTunes izauga iPod, iPhone, iPad, iTunes Music Store, App Store un filmu/seriālu noma.

2008.gadā tika iegādāta P.A. Semi(pilnais nosaukums - Palo Alto Semiconductor) mikroprocesoru izstrādātājs, pēc diviem gadiem pasaule ieraudzīja iPad 1.paaudzes ar A4 procesoru, gadiem ejot konkurenti sāka aizvien vairāk apskaust Apple A sērijas procesorus un rezultāta mēs rudenī ieraudzījām A7 64bitu arhitektūras procesoru un iOS7 64bitu operētājsistēmu.

Tie bija tikai daži piemēri, Apple pēdējos gados vairākus desmitus kompāniju ir nopirkusi, bet parasti viņu cenas ne tuvu nav pie miljarda, kā tas ir Beats gadījumā. Tad kāpēc Apple būtu jāiepērk Beats? Vispār Beats nav tikai labi izreklamēts austiņu brends, bet gan arī Mūzikas strīmošanas servis(Beats Music).

Beats Music ir viena interesanta funkcija - var norādīt savu garastāvokli/pašsajūtu un tev piemeklēsies mūzika. Cik esmu dzirdējis no lietotājiem, tad tas diezgan veiksmīgi darbojas. Un būtu labs papildinājums priekš iTunes Radio un vispār priekš visiem Apple mūzikas atskaņotājiem.

Otra lieta, tiek baumots kā mūzikas kvalitātē iTunes Muisc Store veikalā pieaugs, līdz ar to Apple EarPods standarta austiņas vajadzēs aizvietot ar jaunāku modeli, kuras varēs vēl labāk atskaņot mūziku. Te atkal Beats noder gan ar savām austiņām, gan ar saviem nākotnei paredzētiem izstrādājumiem.

Nu trešā lietā, kura man arī liekas samērā loģiska, varētu būtu kā Apple centīsies austiņās iestrādāt iPod mūzikas atskaņotāju, lai iedvestu jaunu dvesmu iPod biznesā, kurš pēc pēdēja finanšu kvartāla atskaites ienesa tikai 1% peļņas.

P.s. Apple iegādājas Beats Electronics pa 2,5 miljardiem ASV dolāru un Beats Music pa 500 miljoniem ASV dolāru, kopā samaksājot par to 3 miljardus ASV dolāru! Pagaidām Apple neplāno likvidēt Beats austiņu biznesu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru