Bērns un iPad's



Tā kā pēdējā mēneša laikā man uzradās maz čoms, spēlējoties ar viņu aizdomājos par to kā varētu veltīt blogā ierakstu par iPad konfigurēšanu jeb kā ierobežot iPad iespējās, lai bērnu lieki nekārdinātu un lai bērns neiebrien tur kur nevajag.

Daudzi iOS gadžetu īpašnieki noteikti nezin, bet iOS sistēma ir iespējās ierobežot vēl vairāk lietotāju, lai piemēram, bērns nevarētu lejupielādēt aplikācijas, vai pusaudzis neložņātu pa mājās lapām, kuras viņam nav paredzētas vai vienkārši, lai veikala demo iPad'a neviens neatstāj Safari pārlūkā kaut kādu pornogrāfijas satura mājās lapu atvērtu, tādā veidā pajokojot par veikalu un tā apmeklētājiem.

Jā mēs atveram Settings App - General - Restrictions, tad mēs nonākam līdz vecāku kontroles(Parental Controls) analogam, kurš jau vairākus gadus ir uz Mac.

Tālāk ir jāizlemj kā mēs plānojam ierobežot mazā lietotāja darbību var gan aizliegt viņam lejupielādet aplikācijas(Installing Apps), dzēst aplikācijas(Deleting Apps) vai aizliegt aplikāciju iekšējos pirkumus(In-App Purchases). Vēl arī var aizliegt viņam lietot Safari pārlūku. Aizliedzot Safari un aplikāciju lejupielādi no darba galda automātiski pazudīs Safari un App Store, tos varēs atgūt atpakaļ ieejot uzstādījumos un tos atļaujot izmantot.

Safari pārlūku var arī atsevišķi ierobežot, gan aizliedzot apmeklēt noteiktas mājas lapas gan atļaujot apmeklēt tikai noteiktas mājās lapas. Ir arī gatavs bērnu mājās lapu saraksts pieejams pie kura var pievienot savas vai kādu aizliedzot.

Rodas jautājums vai bērns var uzstādījumos pats ierobežojumus atslēgt? Teorētiski var, bet praktiski, tiklīdz mēs sākam tur kaut ko ierobežot šie uzstādījumi bloķējas ar atsevišķu paroli un jā bērnam šo parole neteikt, tad viņš līdz ierobežojumu atslēgšanai nemaz netiek klāt. Vēl ir tāda nianse pilnu ierobežojuma paketi no praktiskā viedokļa ir jāliek, ja mazam bērnam ir izdalīts viņam personiskai iPad's. Mazuļu vecākiem ieteiktu savus iOS gadžetos(iPhone/iPad) vismaz atslēgt iespēju dzēst aplikācijas, jo bērns spēlējoties ar jūsu iPhonu var ne tikai aplikāciju izkārtojumu pamainīt, bet arī saspaidīt krustiņus un kādu jums noderīgu aplikāciju vienkārši izdzēst netīšam vai tīšām, tas jau paliek bērna lietā, bet jums tas var sagādāt noteiktas neērtības, jā ceļojuma laikā atklāsiet, ka bezsaistes navigācijas(offline maps, piem. Navigon, TomTom, iGO u.c.) aplikācijas vairs nav uz jūsu iPhona.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru